Shopping, affärer & stormarknader på Samui

Efter att du ätit middag återstår de mest intressanta timmarna av dygnet, de sista plus några småtimmar av nästa dygn! Det är nu de lurviga ska svingas, det gäller bara att hitta ett dansgolv eller föredrar du att luta dig över en bardisk med en paraplydrink.

Om inte det passar ska du någon av kvällarna passa på att se en show. Christys på Chaweng är en institution och passar hela familjen som inte har några betänkligheter mot män som dansar och sjunger i kvinnokläder.

CHAWENG BEACH SHOPPING

Det går inte att komma ifrån att det största shoppingutbudet finns i anslutning till Chaweng Beach. Vandra längs med huvudgatan och du hittar det mesta du behöver, du kommer säkert även att stöta på en hel del saker du inte är säker på om du behöver eller inte. I en del mindre gränder öppnar sig ytterligare nya marknader. De delas upp i olika områden för strandkläder, smycken, sportsaker, och en lång raka av bazaar-liknande affärer som säljer kläder och DVD. Beach Road är ungefär sex kilometer lång och rymmer en hel del, räkna med att det tar några dagar att grundligt gå igenom chawengs shoppingutbud. Många av butikerna öppnar inte förrän klockan tre eller senare.

Stora varuhusen
Utöver det vanliga turistanpassade shoppingsystemet med stånd längs med gator och gränder finns de stora varuhusen som saluför det mesta. Varuhusen är luftkonditionerade, säljer allt från sytråd till avancerade ljudsystem, TV-apparater och finporslin till kaffebordet (vad du nu ska ha det till under din semester?).

Tesco Lotus
Ett brett utbud av olika butiker, restauranger, food-cort, bowling samt biograf. Butiker med klockor, jeans, underkläder, sportkläder mm. Restauranger som Kfc, MK och Black Canyon kafé. Lekhörna för de minsta.
Plats: På ringleden mellan Chaweng och Bohput. Öppet: 08:00 - 24:00

Big C
En annan stor galleria med en central stormarknad och många satellit butiker som säljer allt från guldsmycken, mobiltelefoner, mattor, sportkläder, modeaccessoarer och leksaker till läkemedel och kosmetika. Det finns en del restauranger i fall du känner dig hungrig och några banker för att växla pengar på.
Plats: På ringleden mellan Chaweng och Bohput. Öppet: 09:00 - 24:00

Makro
På Makro handlar du i stora volymer, lågt pris, inga krusiduller, Cash & Carry grossist. De har ett komplett sortiment av livsmedel samt en hel del andra produkter.
Plats: På ringleden mellan Chaweng och Bohput. Öppet: 08:00 - 22:00

Wine Connection
Förmodligen det bästa stället på Samui att hitta anständigt vin på. Du väljer ur ett brett urval av både äldre och nyare märken. Våga ge dig på de Thailändska sorterna som blivit riktigt bra idag. Med tanke på Thailands orimliga vin skatter är det inga extraprislappar som dinglar längs hyllorna. Vi är fortfarande onödigt dyrt att köpa i Thailand, de inhemska något billigare.
Plats: På ringleden mellan Chaweng och Bohput. Öppet: 10:30 till 21:30

Tops
Vid Chawengs huvudgata. Det är här du fyller minibaren på hotellet för att pressa ner utgifterna under din semester. En kort promenad från huvudvägen, omgiven av restauranger och barer som sätter en liten extra krydda på shoppingrundan, se bara till att du inte får för trevligt så att du glömmer bort att shoppa!
Ort: Centrala Chaweng. Öppet: 09:00 - 21:00

Skräddare
Det först du kommer att tröttna på under dina promenader längs med gatorna är skräddarna, eller "inkastarna" till skrädderierna. Allt går att ordna på 24 timmar eller mindre om du har riktigt bråttom. Men! Glöm 24-timmars leveranser, det går inte att få till en anständig kostym, dräkt eller annat som ska provas ett par gånger innan den till slut blir klar. Ge dem minst tre dagar och var selektiv i ditt urval av tyg! Betala aldrig för något du inte provat ordentligt!!
Ort: Längs Chaweng Beach Road. Öppet: 11:00 - sent

Apotek
Det finns ett apotek (Watson) i centrala Chaweng nära Soi Green Mango som har allt du kan tänkas behöva under semestern och en hel del därtill.
Ort: Chaweng Beach Road. Öppet: 10.00 - 23.00  

Optiker
Har du problem med att läsa prislapparna på olika varor (eller att se siffrorna på den "obligatoriska" miniräknaren som kommer fram när du frågar vad det kostar) kan du ha kommit till sjunde himlen. Här vimlar det av optiker, en del med "happy-hour" priser "två-till-priset-av-en". Även linser finns i sortimentet och är prisvärda. En som har fått gott rykte om sig är Sawang Optiker. De använder all den senaste högteknologiska utrustning. De har ett brett utbud av märkesbågar samt solglasögon från Dolce & Gabbanna, Gucci, Armani, Prada, Kenzo och Versace.
Ort: Centrala Chaweng. Öppet: Måndag - lördag från 11:00 till 21:30

Sportkläder
Många av Chawengs butiker med sport och strandkläder ligger i centrala Chaweng mellan McDonald's och Tropical Murphy's, på båda sidor av vägen. Här finns butiker som Life's a Beach, Hom, Phuket Mermaid, Quiksilver, Adidas m fl.
Ort: Centrala Chaweng. Öppet: Måndag - lördag från 11:00 till 21:30

Adidas
Har en egen "Brand-store" med egna varumärket. Kläder, skor och accessoarer. Dyrare än det du hittar längs med gatorna men billigare om du jämför med priserna hemma.
Ort: Centrala Beach Road. Öppet: 10:00 - 22:00
      
Jim Thompson
Butikerna har fått namnet efter den amerikan som fick fart på silkesindustrin i Thailand. Thompson försvann under mystiska omständigheter 1967 då han inte återvände efter en promenad i Malaysias djungel. Under sina 25 år i Thailand revolutionaliserade han Thailands silkesindustri, Jim Thompson säljer skjortor, kjolar, kavajer, slipsar och till och med gosedjur. Letar du efter souvenirer från Thailand, kanske det här är det rätta stället för dig.
Ort: Centara Grand Beach Resort. Öppet: 10:00 - 22:00LAMAI BEACH SHOPPING
 
Lamai är nog lillasyster till Chaweng i shoppingsammanhang. Men det finns en del trevliga saker att shoppa även här. Som på de flesta andra platser är det på huvudgatan som den mesta shoppingen utspelar sig. Ganska centralt med de flesta butiker en kort promenad från varandra. Ta god tid på dig, jämför pris och kvalitet, ha ingen brådska, det är ju semester!?
 
Lamai färskvarumarknaden
Marknaden har ett färgrikt spektrum av exotiska och okända frukter, grönsaker, kött och fisk, fotbollströjor, leksaker och strandkläder. Resenärer med begränsad budget hittar massor med take-away mat här för så lite som 20 baht för en måltid. Marknaden översvämmas av mindre klädbutiker, här finns stora chanser till fynd. Glöm inte att pruta med ett leende!
Ort: Nära till PTT Stationen och Bank of Ayudhya på ringvägen. Öppet: 05:00 till 20:00
 
Mr Samui
Här hittar du smycken tillverkade av silver, guld och ädelstenar Det finns armband, vristsmycken, halsband, ringar och örhängen gjorda av alla sorters metaller med dyra infattningar av dyrbara pärlor. Har du tid kan du designa ditt eget smycke, om inte finns det en hel del färdigtillverkat att välja på.
Ort: Lamai södra huvudgata. Öppet: 09:00 till 23:30
 
Samui Hot Club
Ett brett utbud av strandkläder, T-tröjor, barnkläder, klänningar, skjortor och saronger. De har även en filial i Chaweng. Samui Hot Club är prisvärd och med tillräcklig kvalitet på sina varor för att få betyget som en av de bästa klädaffärerna i stan.
Ort: Lamai huvudgata. Öppet: 09:00 - 22:00
 
Asian Lights
Har du plats i handbagaget kan det här vara rätt butik att fylla den med. Hundra procent handgjorda lampor och ljus i innovativa mönster och figurer gjorda av siden, bomull, bambu och trä i modern eller traditionell design. Det mesta dessutom till attraktiva priser.
Plats: På hörnet av Lamai Night Bazaar och huvudgatan. Öppet: 14:00 till 23:00
 
Lamai Night Bazaar
En mini-version av Bangkoks Patpong Night Market. Massvis av piratkopierade varor, kopierade kläder, "schweiziska" arméknivar, flip-flops, T-shirts och saronger. Här blir shoppingen rolig, glöm för hundra gubbar inte bort att pruta och gör det med ett leende!
Plats: Lamai centrum, snett mittemot McDonald's.

Optiker
Har du problem med att läsa prislapparna på olika varor (eller att se siffrorna på den "obligatoriska" miniräknaren som kommer fram när du frågar vad det kostar) har du kommit till sjunde himlen. Hela Samui vimlar av optiker, en del med "happy-hour" priser "två-till-priset-av-en". Även linser finns i sortimentet och är prisvärda. Top Charoen och KT Optic har båda bra erbjudanden på glasögon och solglasögon. Gratis datoriserade syntest är också ett bra drag. Priserna ligger en hel del under de hemma, och den trevliga servicen är ett genidrag.
Ort: Huvudgatan. Öppet: 09:00 - 22:00
BO PHUT BEACH SHOPPING
  
En promenad upp till Fisherman's Village kommer att få dig att uppskatta de många butikerna längs huvudgatan och restauranger i Bophut. Här behöver du inte stressa, låt allt ta sin tid, ta en paus på något av alla ställen som serverar kaffe eller kalla drycker, det är ju semester!

Bophut Plaza
Här kan gå om du behöver fylla resväskan med träsouvenirer, strandkläder, kopierade Crocs "foppa-tofflor", DVD, CD-skivor och T-shirts. Detta något omaka (för Bophut) mini-plaza väcks till liv bara på kvällen.
Ort: Central Fisherman's Village. Öppet: 18:00 - 23:00
  
Siri
Butiken byter skepnad ofta då innehavaren gör sina shoppingresor runt hela kontinenten. Hon säljer handväskor från Indien, Kina och Malaysia, silversmycken från hela Asien, designkläder från Hong Kong, orkidéer i flaskor från Bangkok och handsnidade amuletter graverade med thailändska eller kinesiska tecken. Perfekt för för dig som jagar presenter till någon därhemma.
Plats: Fisherman's Village huvudgatan. Öppet: 16:00 till 22:00
 
Samui Footwear
Här kan du beställa skor som tillverkas enligt dina önskemål. Originell design, överlägset kvalitetshantverk och även reparationer. En veckas arbetstid kan vara en bra måttstock på hur lång tid produktionen tar.
Plats: Fisherman's Village vid T-korsningen vid bryggan. Öppet: 10:00 - 22:00
MAENAM BEACH SHOPPING
  
Shoppingsystemet i Maenam är inte "shop-till-shop" som i Lamai eller Chaweng. Här ligger butikerna mer utspritt. Som ofta är fallet i Thailand koncentrerar man butiker av samma slag till ett och samma ställe. Skälet är enkelt, finns det en butik som går bra med kunder är hjulet redan uppfunnet, dumt att chansa på egen ort och praktiskt för kunderna, alla möbler på samma gata! Så är fallet med möbelbutikerna på vägen som leder till Chaweng. Här finns de alla på rad. "Jag har semester och tänker inte ta med mig ett köksbord hem tänker du"! Men du skulle bli förvånad om du visste hur mycket möbler som handlas under semestern.
Butikerna har egen export och sköter leveransen. När du väl kommit hem tar det ett par veckor så plingar ditt nya köksbord på dörren, voila!

Beautiful World
En butik i två våningar med ett imponerande urval av möbler i hög kvalitet. Möbler tillverkade i Teak, palisander, mahogny och vattenhyacint. De vänder sig främst till exportmarknaden. Beautiful World garanterar att kunderna kan spara mellan 40 och 50% på inköp av liknande produkter i Europa. En uppsjö av möbler, sängar, bord, garderober, skåp, stolar, tavelramar och sniderier. Butiken ordnar frakt runt om i hela världen. Räkna med att betala runt 10.000 Baht i frakt för två kubikmeter till Europa.
Ort: Ringvägen - höger sida i korsningen mot Nathon. Öppet: 10:30 till 19:00 - www.beautifulworldthailand.com

Samui Coconut Pärlor
Säljer örhängen, halsband och andra sköna smycken.
Plats: Entrén till Pier Road, Maenam. Öppet: 09:00 - 21:00

Samui Lapidary
Thailand är med rätta berömt för sin kompetens om ädelstenar och dess hantverkare. Samui Lapidary säljer ädelstenar och smycken som rubiner, safirer, smaragder och halvädelstenar, allt i en pampig miljö. I sortimentet finns även träsniderier, målningar och andra lokala souvenirer.
Ort: Ringvägen Maenam. Öppet: 09:00 - 18:00

Benjavadee
En butik i två plan. Här hittar du det bredaste urvalet av hantverk, hushållsmaskiner och möbler som finns på ön. Hantverken är tillverkade av bl a. keramik och rotting och består av Buddhastatyer, skålar till handväskor och smycken. Det finns också några större möbler som sängar, matbord och garderober till försäljning. Butiken ordnar med leverans om du skulle bli sugen på en ny säng.
Ort: Ringvägen Maenam. Öppet: 10:00 till 19:00Bra att veta!
  
Det finns oräkneliga små och stora butiker i Samui, utöver dem finns även stora varuhusen. Tesco och BigC är ett par exempel. En salig blandning av varor ofta i flera plan. Allt från livsmedel, elektronik, kläder, skor och ett plan med restauranger, food-court. Ett bra alternativ när du vill strosa runt i luftkonditionerad miljö.

Pruta
I Thailand förväntas det att du ska förhandla om priset på en vara, att pruta. Det gäller inte på de större varuhusen där priserna är fasta (försök istället få med ett tillbehör om du anser att ditt inköp är av betydande karaktär).
Slutpriset avgörs av hur duktig du har varit i din förhandling. Ofta kan det ursprungliga priset vara flera gånger högre än det som försäljaren till slut accepterar. När ni väl kommit överens om varans pris ses det som mycket ohövligt att inte slutföra affären, pruta bara om du har för avsikt att köpa en produkt.

Se upp för
Se upp för svartabörshajar, taxi/tuk tuk förare eller vänliga främlingar som erbjuder sig att ta dig olika shoppingställen. I de flesta fall handlar det om att de får en provision för kunder de kommer med och du förlorar en massa tid onödigt.

VAT Refund (få tillbaka moms)
Som turist har du rätt att få tillbaka moms som du betalar i Thailand (7%). Gäller på ställen som har “VAT REFUND” oftast på större varuhus och deras butiker. Ett krav är att butiken har en ansökningsblankett som du måste fylla i på plats (medtag pass). Momsen får du sedan tillbaks innan du reser hem på flygplatsen. Ibland kan man lyckas pruta bort de sju procenten redan i butik, fråga, det skadar inte.


Shopping 10 i topp

1.

Koh Chang | Hua Hin | Thailand Karta | Koh Samui | Koh Tao | Koh Phangan | Krabi, Ao Nang | Phuket Guiden | Koh Lanta Guiden

Koh Samui hotell | Bilder från Thailand | Thailand Hotell | Bangkok hotell | Thailand Resor

© 2010 KohSamuiHotell.com | www.kohsamuihotell.com | skicka e-post | Tid i Thailand: