Koh Samuis historia

Koh Samuis historia är fylld med berättelser från kringresande handelsmän och fiskare som som från många andra öar runt sydostasien. Samui kom på kartan när kaptener till fiskebåtar upptäckte Samui och använde den som en tillflykts ort för skydd mot dåligt väder och grov sjö under sina fiskeresor. Många av de ursprungliga invånarna har malaysiskt och kinesiskt ursprung och var sjözigenare som fascinerades av öns skönhet, dess härliga stränder, orörda natur och enorma tillgång av frukt (främst kokosnötter).

De upptäckte snabbt markens rikedom och började snart bruka jorden över hela Samui.
Kokosnötsplanteringar inleddes liksom planteringar med många andra tropiska och läckra frukter. Du som besökt Samui har säkert smakat de vackra och söta "lynchee" som odlas på många gårdar på ön.

Flygplatsen
Samuis Internationell flygplats är en av de vackraste du kan tänka dig (påminner om en bungalow by) med dagliga flyg till Bangkok och andra större flygplatser i Sydostasien med nästan en miljon passagerare per år.

Backpackers
De första turisterna som hittade till Samui var europeiska backpackers och upptäckte den vackra och tropiska ön på 70-talet. Lokalborna erbjöd till en början sina hem, i mycket enkla strandhyddor längs de vackra sandstränderna på Koh Samui, gratis eller till en mycket låg kostnad till de anländande backpacker resenärerna som ledde till att de byggdes ut, resorterna fick sin början.

Turismen
Det har skett stora förändringar sedan de första turisterna anlände som idag har kommit att bli den viktigaste inkomstkällan för ön och dess bofasta. Standarden på hotell och resorter har utvecklats dramatiskt. Idag finns en hel del fyra och fem stjärniga resorter och hotell runt om på ön. Idag är det enkelt att ta sig runt på fina vägar men innan de kom tog det flera timmar att ta sig från Maenam till Chaweng, passager genom den bergiga djungeln gjorde att resan tillbaka fick göras dagen därpå. Både på grund av faror som lurade i djungeln och avståndet.

Vägbygge
När man började bygga vägar var det först och främst den branta backen mellan Nathon och Maenam samt den klippiga och förrädiska passagen mellan Lamai och Chaweng som man arbetade med. Det gick åt en hel deldynamit och manskap för denna byggnation. Träd och stenar skulle tas bort för att få till den smala väg som idag förbinder byarna på Samui till Nathon hamn. Under åren, innan betongvägen, var det inte ovanligt att passagerarna var tvungna gå av och hjälpa till med fordon längs vägen som fastnat i de dåliga förhållandena. De fick skjuta på och ibland dra loss fordonen.

Redan under den här tiden försenades byggnationer på grund av oundvikliga naturhändelser. Regnperioden och monsuner gjorde att arbetet helt stoppades på vissa sträckor under vissa perioder. Men 1973 kom ett slutligt beslut från Bangkok att slutföra projektet. Vägen går idag runt hela ön och har redan breddats för att tillgodose den ständigt ökande trafiken.

Idag ståtar Koh Samui med en befolkning på cirka femtiofem tusen människor. Många av dem är framgångsrikt involverade i turistnäringen, även om de fortfarande brukar jorden och öns resurser av kokosnötter och gummiplantage som exporteras till fastlandet för vidare bearbetning.

Barnen fick ärva mark
När barnen tidigare fick ärva mark av sina föräldrar var det de äldsta (mest omtyckta) som fick den mest värdefulla marken, den mark som gick att odla och ofta låg en bra bit in i landet. De yngre däremot fick ärva marken nära hav och strand, den ansågs vara värdelös som inte genererade pengar från någon odling. Idag är det omvänd ordning sedan turismen anlänt och sagt sitt! Mark i anslutning till stranden kan på de populära orterna (ex. Chaweng) kosta upp till 50 miljoner Bath för en Rai (1.600 Kvm).

Ön Koh Samui
 


Koh Chang | Hua Hin | Thailand Karta | Koh Samui | Koh Tao | Koh Phangan | Krabi, Ao Nang | Phuket Guiden | Koh Lanta Guiden

Koh Samui hotell | Bilder från Thailand | Thailand Hotell | Bangkok hotell | Thailand Resor
© 2010 KohSamuiHotell.com | www.kohsamuihotell.com | skicka e-post | Tid i Thailand: