Festivaler/evenemang Koh Samui

Precis som i övriga Thailand firas festivaler och andra högtider även på Koh Samui. En del av högtiderna är av religiös natur medan andra är mer för de som deltar ska har trevligt och framförallt kul. Nyår är en av högtiderna som firas extra i Thailand. Totalt har de tre tillfällen att fira på, den 1 januari som vi européer är välbekanta med. Ett annat tillfälle är när kineserna firar nyår i början av februari och thailändarnas eget nyår den 13 april. Gillar du nyårsfirande är Thailand helt klart platsen för dig. Här är några andra högtider som firas på Samui.

Full Moon Party (Koh Pha Ngan)
Vi börjar med grannöns vilda fest, "Full Moon Party" evenemang som ordnas vid varje fullmåne och drar runt 10 000-20 000 människor som dansar galet på stranden till musik som spelas av inhyrda välkända internationella och thailändska DJ's. Gillar du party är det platsen för dig, annars håll dig hemma!

 Januari
Nyårsfirande
Det är vi européer som kommit med traditionen att fira nyår och thailändarna ställer gärna upp och firar tillsammans med oss. Firas stort över hela landet.

Buffalo fighting
Buffalo Fighting som hålls på Samui är en ofarlig tävling och är baserad på forntida seder och högtideroch har blivit ett mycket populärt evenemang som hålls vid speciella tillfällen på en hel del håll på ön. Ett par av tillfällena är nyårsdagen i januari och Songkran i mitten av april. Då kommer bufflar från hela landet för att kämpa om titeln och tusentals människor vallfärdar till evenemangen. Vattenbufflarna kämpar sedan mot varandra stångandes (till skillnad från spansk tjurfäktning, där tjurarna blir dödade av svärdsvingande män). Den första av bufflarna att springa iväg/vika av anses som den förlorande parten. Prissummorna är astronomiska i sammanhanget, den vinnande buffelns ägare får upp till en miljon Bath och buffeln i sig blir värd flera miljoner!!

Kinesiska nyåret.
Många thailändare med kinesisk ursprung firar det kinesiska nyåret som infaller lite olika år från år men det är någon gång i slutet av januari eller i början av februari. Vill du vara med om riktigt firande ska du besöka chinatown i Bangkok under denna tid.

Februari
Makha Bucha.
Den tredje av årets stora buddhistiska högtider. Används för att samla andliga meriter, thailändarna besöker sina tempel "Wat" under denna dag.

Mars
Minnesdag för Trat
Trat Memorial Day, den 23 mars högtidighålls att Trat återförenandes med Thailand efter den franska ockupationen. Cermonierna hålls i stadshuset.

April
Songkran betyder "början på ett nytt solår” på sanskrit, det thailändska nyåret, firas över hela Thailand och så även på Koh Samui. Den nationella högtiden infaller alltid under 13-15 april men på vissa turistorter firas den längre än så, det händer att man börjar någon dag innan och avslutar några dagar efter, det beror på hur helgerna infaller. Alla kastar vatten (som utlänning kan du räkna med att få några extra skopor på dig, glöm inte att le) och kletar vit färg (gips) i ansiktet på varandra. Vatten för att man ska vara ren in i det nya året, färgen symboliserar lycka.

Buffalo fighting
Buffalo Fighting som hålls på Samui är en ofarlig tävling och är baserad på forntida seder och högtideroch har blivit ett mycket populärt evenemang som hålls vid speciella tillfällen på en hel del håll på ön. Ett par av tillfällena är nyårsdagen i januari och Songkran i mitten av april (se januari)

Maj
Kröningsdagen
Den 5:e maj hålls en ceremoni för att fira kung Bhumibol Adulyadej (Rama 9) krönings dag.

Samui Bowling Championship
Ett evenemang som hålls varje år i maj.
 
Samui Regatta
Den årliga seglingstävlingen hålls under en vecka i maj på Samui och varvas med cocktailpartys och andra evenemang.
 
Visakha Bucha
Den dag i maj när det är fullmåne firas en viktig högtid i den buddhistiska kalendern. Mässor i form av ljusprocessioner vid templen hålls för att högtidlighålla Buddhas födelse, död och upplysning. Härligt färgsprakande parader sveper över gatorna under denna tid.

Juli
Asanha puja
Firas vid fullmåne i juli. Till minne av buddhas första predikan. Nationell helgdag.

Augusti
Drottningens födelsedag.
Den 12:e augusti fyller den thailändska drottningen Sirikit år och för att fira detta påkostas stora dekorationer på byggnader m.m. De mest luxuösa finner man i Bangkok utmed Ratchadamnoenavenyn och omkring Grand Palace.

November
Loi Krathong
Krathong är en liten lotusformad båt av bananblad med ett ljus, en rökelsesticka och ett mynt som sedan skjuts ut i en flod, sjö eller i havet. Ceremonin är en hyllning till vattenandarna. Man lämnar gångna synder och motgångar bakom sig och ber om lycka inför framtiden. Firas i hela Thailand. Infaller under en natt med fullmåne i november. Loy = flyter, Kratong = skål. På kvällen, när fullmånen stiger över horisonten, bär man sin Krathong till vattendragen som efter att man tänt ljusen och rökelsestickorna skjuter försiktigt ut på vattnet. En del höjer sina händer i vördnad och följer sin Kratong med blicken tills den kommit ur sikte. Dagen efter är kratongerna högvaluta för barnen som tömmer dem på småmynt.

Loy Kratong song - Thai version
Wan Pen Duan Sip Song
Nam Koh Nong Tem Taling
Rao Tanglai Shai Ying
Sanuk Ganjing Wan Loy Krathong
Loy Loy Krathong
Loy Loy Kratong
Loy Krathong Gan Laew
Koh Shern Nong Kaew
Ook Ma Ram Wong
Ram Wong Wan Loy Krathong
Ram Wong Wan Loy Krathong
Boon Ja Song Hai Rao Suk Jai
Boon Ja Song Hai Rao Suk Jai

Loy Kratong song - Engligh version
November full moon shine
Loy Krathong
Loy Krathong
And the water high
In the gold river and the Klong
Loy Loy Krathong
Loy Loy Krathong
Loy Krathong is here
And everybody full of cheer
We're together at the Klong
Each one with his Krathong
As we push away we pray,
We can see a better day

December
Thailands Nationaldag
5 december är thailand nationaldag samt HM Kung Bhumibol Adulyadej (Rama IX) födelsedag.

Evenemang

1.

 Koh Chang | Hua Hin | Thailand Karta | Koh Samui | Koh Tao | Koh Phangan | Krabi, Ao Nang | Phuket Guiden | Koh Lanta Guiden

Koh Samui hotell | Bilder från Thailand | Thailand Hotell | Bangkok hotell | Thailand Resor

© 2010 KohSamuiHotell.com | www.kohsamuihotell.com | skicka e-post | Tid i Thailand: