Fakta om Koh Samui

FAKTA:
Provins:
Yta:
Antal öar i Provinsen:
Längd:
Bredd:
Högsta berg:
Invånarantal:
Antal svenska turister/år:
Bästa tid att åka:
Regnperiod:
Temperatur:
Vattentemperatur:
Surat Thani
229 km² Koh Samui
xx st
20 km
15 km
635 m.ö.h
55 000
ca 70 000
dec-aug
sept -början av dec

27° medelt.
27° medelt.
Koh Samui
Koh Samui är den näst största ön i Thailand efter Phuket och en av de mest populära turistdestinationerna i Thailand. Ön upptäcktes av backpackers under 70-talet som kom hit på båtar som fraktade kokosnötter. Hit kommer de som söker underbart kritvita sandstränder och kristallklart vatten kombinerat med en vacker natur. Ön har tre golfbanor, otaliga tempel med fantastisk historia och en egen flygplats som gör ön lättillgänglig. Det finns stränder runt om hela ön men det är stränderna på nordöstra och östra sidan som de flesta turister hittar till.

-Ko Samui är ett distrikt i Surat Thani provinsen som i sin tur delas i 7 underdistrikt (1. Ang Thong, 2. Lipa Noi, 3. Taling Ngam, 4. Na Mueang, 5. Maret, 6. Bo Phut, 7. Mae Nam). Hela ön är en kommun (Thesaban Mueang). Distriktet omfattar även Ang Thongs skärgård och några andra mindre öar i närheten.

Stränder
Att Koh Samui blivit en populär destination är lätt att förstå. De underbara sandstränderna med skönt ljummet azurblått vatten har gjort att vi svenskar gärna väljer att kavla ut våra badlakan här. De populäraste stränderna är Chaweng, Lamai, Bo Phut och Maenam Beach. Boende finns från enkla bungalows till exklusiva fem stjärniga resorter och allt däremellan, valet är ditt. Restaurangutbudet på ön har anpassats till den breda publiken men fokus ligger fortfarande på fisk och skaldjur och serveras nyfångad varje dag.

Flygplats
Samui har en Internationell flygplats vilket gör ön lätt att nå (den gamla flygplatsen är uppbygd som en liten bungalowby och charmar alla anländande turister, den nya byggnaden kom till 2007). Samuis Internationell flygplats har dagliga flyg (Bangkok Airways och Thai Airways) till Bangkok och andra större flygplatser i Sydostasien med totalt 700 000 passagerare per år.

Sevärdheter
Vill du se dig runt under semestern finns en hel del att utforska, vattenfall, tempel, oförstörd natur, akvarium och ett tiger Zoo. Dessutom kan du besöka en apteater, orm och krokodilfarm. Utflykter till grannöarna Koh Phangan, Koh Tao är populära och erbjuder underbara förutsättningar för dyk/snorkling. Vill du stanna en längre tid finns en hel del bra boende att välja bland på dessa öar.

Festivaler
Samui firar de flesta festivaler som i övriga Thailand, exv. Songkran och Loy Krathong. Utöver dem har man några egna mer lokala evenemang som firas på ön. Buffalo Fighting där bufflarna "stångas" med varandra och vinner astronomiska summor till dess ägare kan vara ett evenemang för hela familjen att besöka (nyårsdagen och Songkran). Andra årliga evenemang är, Bowling Championship, Fishermans Village Festival, International Triathlon Event och Samui Regatta.

Klimat
Ko Samui har i huvudsak två säsonger, den varma och den tropiska delen av året med en kort regnperiod. Till skillnad från Phuket och större delen av övriga delarna i södra Thailand som har en längre regnperiod (mellan maj och november) är Samuis väder relativt torrt den största delen av året. Regnperioden begränsas oftast till november. Eftersom vädret är tropiskt varar regnskurarna inte särskilt länge, regnskurar på 20-60 minuter är typiska.

Nathon
Den gamla huvudstaden är Nathon, på den västra kusten av ön. Det är fortfarande den största hamnen för fiske och transporter mellan fastlandet och öarna norrut. Nathon är säte för den regionala regeringen och det kommersiella navet på Samui för lokalbefolkningen. Det är en motpol till turist exploaterade Chaweng och Lamai och värd ett besök för sin tillbakalutade tillvaro. Staden rymmer en hel del gamla byggnader med exotisk historia och är inte större än att du tar dig fram gående.

Sjukhus
Det finns fyra internationella privata sjukhus på Koh Samui, Samui International Hospital på Beach Road i norra Chaweng, Thai International på Lake Road i Chaweng, Bandon Hospital på ringleden och Bangkok Samui Hospital i Chaweng Noi. Det statliga sjukhuset (billigare) finns i Nathon. Det finns även många kliniker för mindre åkommor i anslutning till de större stränderna samt apotek, i synnerhet på Chaweng Beach.

 


Ön Koh Samui
 


Koh Chang | Hua Hin | Thailand Karta | Koh Samui | Koh Tao | Koh Phangan | Krabi, Ao Nang | Phuket Guiden | Koh Lanta Guiden

Koh Samui hotell | Bilder från Thailand | Thailand Hotell | Bangkok hotell | Thailand Resor
© 2010 KohSamuiHotell.com | www.kohsamuihotell.com | skicka e-post | Tid i Thailand: